Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданските организации и медиите обмислят да се оттеглят от Обществения съвет към Фонда за лечение на деца

Гражданските организации и представителите на медиите в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца ще се оттеглят от него, ако в сила влязат последните промени в правилника. Те са изпратили своите възражения до правителството и Министерството на здравеопазването и очакват до 21-ви юли отговор дали промените ще бъдат отменени.

Членовете на обществения съвет от гражданските организации и медиите са отправили своите възражения до правителството и Министерството на здравеопазването и очакват до 21 юли отговор, дали промените в правилника ще бъдат отменени. В противен случай те ще напуснат съвета. Красимира Величкова от Български дарителски форум каза:

Не виждаме смисъл да бъдем в него. Ние ще имаме право да правим това, но като външно звено. Ние няма да имаме на практика това право на глас. Това е опит за реваншизъм.

Десислава Хурмузова от "Спаси дари на..." посочи, част от промените в правилника, които не се одобряват от гражданския сектор.

Родителите нямат да могат сами да си доставят кореспонденция с чужд лекар, покана той да извърши съответната интервенция в България. Епикризата вече трябва да е не по стара от един месец. Против съм това, че спешните деца се лишават от лечение. Залага се, че който не може да изчака общия 51 дневен срок, няма да кандидатства.
 
От гражданския сектор искат още медицинските изделия, които сега фондът плаща да преминат към здравната каса, тъй като разходите на година на фонда за тях възлизат на около четири милиона лева.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна