Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любители на "зеления" начин на живот се събират на "Узана поляна фест"

Снимка: "Узана Поляна Фест"

За четвърта поредна година любителите на природата и "зеления" начин на живот ще се съберат в местността Узана над Габрово. Програмата, с вход свободен, предлага екопазар, демонстрации и занимания за всички възрасти.

Занимания, показващи възможния друг живот - така може да се обобщят всички инициативи по време на "Узана поляна фест", който събира хора, отговорни към природата, за да споделят опит и да намерят съмишленици на зелените си идеи или да прекарат три дни в Балкана. В местността, където е географския център на България, традиционно шатрите си ще разпънат биопроизводители. Уменията си ще демонстрират майстори в приготвянето на хляб, сирене и юфка. Посетителите на Техно парка ще могат да разгледат произведена у нас печка, която в сравнение със стандартните отоплява с по-малко дърва.

Лятно кино, артателиета, приключения в природата, занимания по йога и бойни изкуства, дискусии с фокус върху личната и обществена промяна предлагат още организаторите от фондация "Тайм Екопроекти". Продължение на дневната програма са музикалните вечери под звездите.

Днес от Габрово потегля традиционният възпоменателен туристически поход, който следва пътя на четата на Цанко Дюстабанов, сражавала се в Априлското въстание. Организатори са  Българският туристически съюз, Областната администрация в Габрово и Община Априлци. Участниците в тридневния поход, който преминава през Габрово, Севлиево и Априлци, ще достигнат местността Ранни бунар под връх Марагидик, мястото на последното сражение на четата, където е издигнат паметник, увековечил героизма на въстаниците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна