Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Собствениците на всички 55 незаконни къщи в ромския квартал в Ст. Загора са си плащали тока

Снимка: БГНЕС

Собствениците на всичките 55 незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, които бяха съборени със заповед на кмета Живко Тодоров, са си плащали потребения ток на ЕVN. Това потвърди на пресконференция Йорг Золфелнер председател на Управителния съвет на електроразпределителното дружество. Само 15 от къщите обаче са били клиенти на ЕVN.

Незаконните ромски къщи, построени в началото на този век, са били присъединени към мрежата преди приватизацията й, заяви Золфелнер в отговор на въпрос на "Хоризонт". Имало е и незаконно свързване към къщи с електромери, обаче на практика всички, живеещи в съборените 55 къщи, са си плащали тока. Според Золфелнер съборените вече къщи са били със статут на урегулиран поземлен имот, даден им от община Стара Загора. 

От ЕVN посочиха, че за 9 години, откакто са в България, са успели да намалят загубите със 7 на сто. Със сегашната ценова политика на регулаторния орган електроразпределителните дружества в България се декапитализират и това ще продължи, ако не се направят законови и институционални промени и не са либерализира напълно енергийния пазар у нас, твърди председателят на Управителния съвет на ЕVN. Сега никой не може да каже каква би била реалната цена на тока в България, но ако се приеме условно, че 10% от семействата у нас са бедни и се нуждаят от енергийни помощи, това означава, че държавата трябва да отпуска годишно по 300 милиона лева за изплащането им, а не както досега по 75 милиона.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна