Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дипломатически усилия в Париж за спиране на конфликта в Газа

Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи на Съединените щати, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Европейския съюз, Турция и Катар са на среща в Париж за координиране на международните усилия за спиране на конфликта между Израел и Хамас в Газа. Турският външен министър Ахмед Давутоглу се е срещнал с лидера на палестинското движение Хамас Халид Мешал в Доха.

Целта на срещата на Давутоглу с Халид Мешал е да го склони за прекратяване на огъня между Израел и Хамас срещу Газа, в който загинаха досега над 800 палестинци, между които има много деца.

Преди това Давутоглу осъществи телефонен разговор с американския държавен секретар Джон Кери, който беше предложил план за примирие, но той беше отхвърлен от Израел. Отделно Давутоглу разговарял с палестински групи. След това той спешно замина за Катар специално за да посредничи с Халид Мешал за постигане на примирие.

Отговорен турски представител заяви пред Ал Джазира,че чрез  посредничеството на Турция и ако се направят няколко положителни поправки в условията за примирие, Хамас ще се съгласи. Положението в Газа се усложнява, размяната на пленниците, което е едно от условията, залегнали в плана за примирие, може да стане и след прекратяването на огъня, допълни той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна