Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бил ван Есфелд: Израелските военни вероятно са отговорни за военни престъпления в ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС



Броят на цивилните жертви на ивицата Газа се измерва в стотици, включително и много деца. Освен хроничните проблеми за електричеството и водоснабдяването, сега ситуацията се влошава и с многократните въздушни удари срещу редица болници. Така че в Газа преобладава чувството, че няма сигурно място, където човек да се скрие, каза близкоизточният пратеник на "Human Rights Watch" Бил ван Есфелд в интервю за предаването „Събота 150“.

Има поне две цивилни жертви на израелци. Едната е на мъж, който е продавал плодовете на войниците при пункт близо до Газа. Той е пострадал от обстрел, който е бил предназначен за израелските войници. При друга атака е пострадал израелски граждани в региона Негев, на юг, който не е защитен от израелската система „Железен купол“. Така че палестинската ракета убила човека и сериозно ранила членове на семейството му, обясни той.

Моите колеги на място в Газа документираха многобройни случаи, които биха могли да се определят като военно престъпление. Това означава атака, която е в нарушение на военните закони. Имаме регистрирани множество израелски атаки без в района да има видими военни цели или въоръжени палестински групи. Единствените жертви в тези случаи бяха цивилни. Има случаи на бомбардировки над домове. Много сме притеснени от стратегията на израелските въоръжени сили, които щом веднъж разпространят предупреждението за евакуация по въздуха или по телефона възприемат всеки човек останал на място като потенциален враг, посочи Есфелд.

Една от причините за тази безнаказаност от израелска страна е ролята на САЩ. Те винаги са блокирали всякакви опити за международно правосъдие, както в Съвета за сигурност на ООН, така и на всякакви други международни форуми, където се обсъжда Израел. Палестина сега има възможност да потърси международно правосъдие, като сезира Международния наказателен съд. Досега палестинците не са отивали в съда, основно от страх. Има огромен натиск от израелската страна, която все още напълно контролира западния бряг. Натискът е голям и от американците, които подкрепят финансово палестинската власт на западния бряг. Ние горещо призоваваме палестинците да отидат в Международния наказателен съд. Израелските военни вероятно са отговорни за военни престъпления и те трябва да се разследват от прокурор, каза Есфелд.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени