Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият архиерей на Българската православна църква бе ръкоположен в Лопушанския манастир и ще служи като викарий на Видинския митрополит

Поликарп- Епископ Белоградчишки

Архимандрит Антим- игумен на Раковишкия манастир: "Последният с подобна титла е бил Видинският митрополит Кирил"

13
Снимка: Полина Тодорова

Архимандрит Поликарп, досегашен председател на катедралния храм на Видин "Св. вмчк Димитър Солунски" и духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии, бе ръкоположен в епископски сан с титлата "Белоградчишки".

Новият архиерей на Българската православна църква ще служи като викарий на Видинския митрополит.  Хиротонията беше извършена в Лопушанския манастир.

Повече от 100 години титлата Белоградчишки епископ не е била давана на никой в Българската православна църква. Днес е тържество на православието, каза архимандрит Антим, игумен на Раковишкия манастир:

"Последният с подобна титла е бил Видинският митрополит Кирил. Днес обновяваме тази древна титла. Епископска хиротония се дава по преценка на местния архиерей и на заслужил архимандрит, не бива бройката на епископите да е под 10 души."
 

Ръкополагане на новия архиерей на Българската православна църква - Поликарп Белоградчишки в Лопушанския манастир, Снимка: Полина ТодороваДуховен старец на Негово Преосвещенство епископ Поликарп е Величкият епископ Сионий, игумен на Троянската света обител "Успение на Пресвета Богородица", бивш викарен епископ на Видинския митрополит:  

"Днес е изключителна духовна радост, за това, че мой духовен син беше въведен в най-високата степен на свещенството и усещане на благодатта, която изпълва църквата Христова... Нека всемилостивия Господ дарува на всички мир, благодат, спасение и духовни сили. Амин!"

Новоръкоположеният Белоградчишки епископ Поликарп благодари за оказаното му доверие:

"Ваши Високопреосвещенства и преосвещенства, братя и сестри, умолявам да ме имате винаги в молитвите си, за делото за което съм посветен. Ваше Високопреосвещенство, Владико Дометиан, ще се старая в моето служение като Ваш викарен епископ да ви бъда в помощ, да бъда послушен във всичко, за да се прослави Бог във вашите дела. Амин!"

Ръкополагане на новия архиерей на Българската православна църква - Поликарп Белоградчишки в Лопушанския манастир, Снимка: Полина ТодороваСтотици хора от региона и страната присъстваха на церемонията за посвещаването на хиротонията, след която бе осветен нов храм, посветен на св. Пантелеймон и св. Петка Римлянка. Това е новопостроената зимна църква в двора на манастира, която е на два етажа, в стила  на  Първото българско царство. Долният етаж е посветен на Свети Пантелеймон, а горният на Света Петка Римлянка. Мраморният олтар и иконостасът са  изработени в град Карера. Иконите в църквата са дело на берковската художничка Елена Велкова, а мозайките и мозаечните икони на Мария Николова от Видин.

"Щастлив съм да Ви поздравя и приветствам като епископ Белоградчишки! Вашият всеотдаен труд и безкористна отдаденост на вярата, духовността и културата, получиха заслужено признание. Вярвам, че както българското православно духовенство, така и гражданите на област Видин от сърце ценят Вашето искрено усърдие като духовник и просветител и се гордеят с името и авторитета Ви на един от най-младите епископи в страната"- това написа областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов в поздравителния си адрес до Негово Преосвещенство Поликарп.

В поздравлението си инж. Кръстьо Спасов изразява увереност, че с благодатната подкрепа на Видинския митрополит, епископ Поликарп ще продължава да бъде истински духовен пастир, доверен изповедник и ревностен пазител на християнските ценности, националните традиции и добродетели.

На епископската хиротония на отец Поликарп присъства и кметът на Видин Герго Гергов. Видинският кмет връчи на новия епископ поздравителен адрес и плакет с герба на Община Видин.

"За мен е чест, че достоен човек и духовно лице като Вас работи за развитието и благополучието на Видинска епархия. Пожелавам Ви и занапред да следвате със смирение и отдаденост Вашата мисия, в прослава на християнската ни вяра и в името на добруването на хората. Бъдете здрав, изпълнен с много духовна енергия и нека успешните начинания Ви съпътстват в новото поприще" - пише в адреса на видинския градоначалник. Епископ Поликарп получи също поздравителен адрес и подарък и от председателя на ОбС - Видин Пламен Трифонов, се посочва в прессъобщение от Община Видин.
 
Епископ Поликарп "Белоградчишки" /светско име Петър Трендафилов Петров/ е роден на 21. 09. 1978 г. в гр. Кюстендил. Приема монашески постриг на 23 ноември 1996 г., ръкоположен е за йеродякон на 2 март 1997 г., ръкоположен за йеромонах на 27 юли 1999 г., възведен в архимандритско достойнство на 21 декември 2008 г. От 01. 03. 2011 г. е Духовен надзорник на Видинска и Кулска духовни околии. В началото на юли т.г., по предложение и с благословението на Видинския митрополит Дометиан,  неговата кандидатура за викарен епископ бе утвърдена от Светия синод на Българската православна църква.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна