Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Калчев: Управляващите трябва да се фокусират върху реформите, а не върху харченето

Снимка: БГНЕС

След дълги и емоционални дебати парламентът късно снощи одобри актуализация на държавния бюджет.

Наблюдавахме политическо шоу с елементи на пазарлък. В дебатите преобладаваха политиканстването и шоуто за последно, каза в предаването „Преди всички“ икономистът и преподавател в Нов български университет Емил Калчев.

Според него логика в актуализацията на бюджета има дотолкова, доколкото трябва да се успокоят хората: Тази паника около банковата система, която беше до голяма степен изкуствено предизвикана, трябва да се успокои. Всяка една паника около банките във всяка една държава е много опасна.

Емил Калчев определи като не лошо предложението на БСП да внесат законодателни промени, с които да се задължат банките, поставени под особен надзор, да изплащат гарантираните вземания до 3 месеца.

Според икономиста управляващите все повече се ориентират към политика на харчене: Ние в България нямаме толкова много активи за бъдещо развитие на икономиката. Един обаче солиден актив беше и е финансовата стабилност и ниската задлъжнялост на правителството. Именно това сега се консумира от нашите управляващи. Те просто искат да харчат повече с политическа цел и вероятно за лично обогатяване или обогатяване на кръгове около тях. Това е икономическата политика в момента – политика на харчене и политика на задлъжняване на държавата.

Управляващите трябва да се фокусират върху структурните реформи, а не върху харченето, за да се стигне до икономически растеж, смята икономистът: Тези много актуализации, тези много милиарди, които искаме да харчим и да задлъжняваме чрез тях, натоварвайки бъдещите поколения в България, е един опасен сценарий, един гръцки сценарий.

През есента може да се наложи нова актуализация на бюджета, прогнозира Емил Калчев.

Цялото интервю с него можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени