Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конфликтът между Израел и "Хамас" през погледа на двама българи

Газа
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конфликтът между Израл и "Хамас" ескалира драстично вчера след смъртта на палестински деца. Смъртоносни нападения срещу израелската армия, последвани от непрестанни бомбардировки в Газа, които убиха всяка надежда за примирие по случай края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Виждаш как ракети летят над главата ти, как противоракетната система ги сваля. Хората, които живеят тук, са усвоили начините за защита до съвършенство и знаят какво да правят и в кой бункер да се скрият. Това разказа в специално интервю за "Хоризонт до обед" българският лекар д-р Борислав Павлов, който от 3 месеца работи в най-голямата болница в Близкия Изток, специализирана за спешна и неотложна помощ "Шеба" в един от кварталите на Тел Авив.

В първия момент за мен беше доста стресиращо. Но човек, колкото и странно да звучи, бързо свиква и си гледа работата. Привилегия е за специализант като мен да бъде точно в тази страна, в тази болница и в този момент. Това е неоценим професионален опит./…/ За колегите ми това е рутина, те не са стресирани по никакъв начин, действат професионално с минимално количество емоции. След това вероятно обсъждат какво се случва, защото ситуацията ги вълнува. Голяма част от тях са истински патриоти и изпитват огромно уважение към войниците, които ги защитават, но действат с голям професионализъм. До голяма степен са свикнали. Това е поредният за тях конфликт, разказва д-р Павлов.

Години наред в болницата, в която той специализира, се лекуват палестински деца. По думите му – без абсолютно никакви предразсъдъци.

Като доброволец в палестинския хуманитарен център в Ивицата Газа, пък е работила Ралица Трифонова. Тя е магистър по международни отношения в Софийския университет, изследовател е на процесите в Близкия Изток.

Казва, че хората в Палестина се страхуват ежедневно за живота си: Ужасът всяка нощ и всеки ден е неизменна част от живота им и това, че вече няма сигурно място в Газа. Всеки един от тях одобрява, че съм си тръгнала от тази територия.

Според Ралица Трифонова няма политическа воля конфликтът между Израел и Палестина да бъде решен: Това е конфликт между две равностойни страни. Решението е в ръцете на по-силните, т.е. Държавата Израел. Този конфликт може да бъде разрешен само с оказване на натиск върху Израел, което до този момент не се е случило и аз не вярвам да се случи.

Тя е била единственият доброволец – стажант в Палестинския център за човешки права заради затворената граница.

От лятото на 2013-а година бях единственият човек, който беше успял да влезе в Газа. Хората там живеят в абсолютен затвор. Има два пункта, които се отварят, но те се отварят в редки случаи. Аз преминах през Египет, като трябваше много внимателно да следя кога границата ще бъде отворена, за да вляза в Газа. Самото пътуване ми отне 4 дни.

Седмица след като стартира военната операция Ралица Трифонова напуска Ивицата Газа и се връща в България.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна