Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Атанасов: Аз съм оптимист за изкачването на Боян Петров на К2

Петър Атанасов: Аз съм оптимист за изкачването на Боян Петров на К 2
Снимка: Боян Петров

Боян Петров, четирима полски и един италиански алпинист най-вероятно тази нощ или в петък сутринта ще направят опит да покорят втория по височина връх в света К2 (8611 метра).

Според последните информации обаче планината днес е взела първата си жертва. Испанецът Мигел Анхел Перес е бил открит мъртъв в щурмовия лагер 4, там, където в момента се намира групата на българина. Перес е бил в голяма група от алпинисти, които на 26-и юли направиха първите успешни опити за изкачване на върха. Тогава на най-високата му точка стъпиха 35 души. Перес се отказал на 300 метра от върха, тъй като му било студено. Той се е катерил без помощта на кислород. След връщането в лагер 4, където се нахранил, поел е напитки и се е възстановил от умората през деня, Мигел решил да направи още един опит. Този път е използвал допълнителен кислород. При втория опит се качил на 28-и юли. На връщане обаче не успял да стигне до лагер 4 и е бивакувал над Гърлото на бутилката, на 8300 метра, най-вероятно поради изтощение. Вчера е слязъл в лагер 4. Бил е добре. Тази сутрин обаче бил открит мъртъв в палатката си след изкачването на своя девети осемхилядник.

Кръстина Иванова разговаря с експерта в екстремните спортове Петър Атанасов. В звуковия файл ще чуете последната информация, свързана с Боян Петров и предстоящата атака на К2.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна