Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Мизия: Приливната вълна е дошла от язовир

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски каза в предаването "Преди всички", че са осигурени храна, вода и светлина за евакуираните жители на града. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили близки роднини в съседни села.

Няколко пъти преди наводнението сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим. Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали - никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват. Ние гледахме да спасим хората. Някои от хората няма да имат къщи. Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони макар и временен вариант, но спасителен. Освен че сме предупредили хората, полицията ни помагаше. Имаше празник на града и дори имаше гости. Хората не искат да напускат къщите си. Дори в момента има хора, които живеят на високите етажи, обясни кметът.

Според него земеделец собственоръчно е разрушил дигата на реката, за да направи пробив и да помогне на оттичането на водата.

Водата, която заля град Мизия категорично не може да бъде само от дъждове, заяви Виолин Крушовенски.

По думите му приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир.

Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза кметът на Мизия.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна