Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След безплатните кардиологични прегледи в община Тунджа инфарктите са намалели наполовина

Снимка: БГНЕС

Близо 200 жители на община Тунджа са преминали през безплатните кардиологични прегледи, организирани по селата. Според специалистите броят на инфарктите след профилактичните прегледи е намалял 2 пъти. Прегледите се провеждат за втора поредна година и от тях могат да се възползват жителите на всички 44 села на общината, припомни директорът на Ямболската кардиологична болница д-р Борис Чорбаджийски:

Целта на тези профилактични прегледи е да го хванем в така нареченото "прединфарктно състояние". Да го стентираме преди инфаркта и болният да си отиде по живо, по здраво и да няма вече опасност от инфаркт. Защото благодарение на тези прегледи намаляха инфарктите два пъти в община Тунджа.

Първоначално интересът към прегледите е бил минимален, но в момента ползите от тях са налице, подчерта д-р Чорбаджийски:

Интересно беше, че минаваме през селата и правим профилактични прегледи - и хоп от едно село, където сме минали, пристига инфаркт и аз започвам да питам: "Дайте списъка" и този човек не е минал през нашите профилактични прегледи. Затова трябва да е по-добра агитацията по селата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна