Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Кафтанов: Досега бяхме мачкани, но от тук нататък не знам как ще се борим

Основният проблем е, че държавата нехае по отношение на собствените си зеленчукопроизводители. Това заяви в предаването "Нещо повече" Георги Кафтанов – председател на Сдружението на зеленчукопроизводителите в Югозападна България. По думите му в сектор "Плодове и зеленчуци" не получават реалните субсидии и затова не могат да се конкурират с европейските си колеги: Ако тръгнем с еднакви субсидии, с еднакъв старт, аз съм оптимист – българинът е трудолюбив човек и може да постигне чудеса.

Кафтанов подчерта, че в момента най-добре спонсорирани са зърнопроизводителите. Една градушка, едно дъждовно лято направо фалира зеленчукопроизводителите. В района на Пловдив реколтата е почти погубена и на тези цени, на които се реализира в момента, мисля, че даже не си струва реколтата да се прибира и да се предлага на пазара.

Кафтанов посочи, че имат намерение да се срещнат със служебния министър на земеделието. Обречени сме на тотален геноцид. Досега бяхме тъпкани, мачкани, а от тук нататък не знам как ще се борим. При положение че една години има пълна забрана за внос на плодове и зеленчуци в Русия, аз мисля, че страни като Полша, Холандия ще пренасочат своята продукция към нас на по-ниски цени, защото те са субсидирани. Ние ще бъдем принудени въобще да забравим за този сектор.

Още по темата чуйте от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени