Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стойността на проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е над 15% от БВП

| обновено на 15.08.14 в 16:14
Снимка: БГНЕС

Цялата стойност на проекта за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще е над 15% от брутния ни вътрешен продукт и целият риск ще е за страната ни. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той допълни, че служебното правителство няма да предприеме действия по споразумението с американската компания "Уестингхаус" за бъдещата ядрена мощност.

В момента, в който тръгне реакторът, целият заем ще тежи на България. За да се види колко е изгоден този проект за България, трябва да се направят анализи, а това не е нещо, което може да приключи за два месеца. Твърдо вярвам, че следващото правителство ще трябва да вземе това решение. Мога да ви уверя, че ние сме взели мерки през тези два месеца, докато анализираме това споразумение, да бъде защитен интересът на държавата.

Същевременно Щонов посочи, че проектът за газопровода "Южен поток" почти не носи риск за страната ни, а въпросът е как да отговаря на изискванията на Европейския съюз.

Министърът каза още, че хранилището в Чирен е пълно 75% и се търсят пари, за да бъде запълнено до края. Така, при евентуално прекъсване на доставките на синьото гориво при криза между Русия и Украйна, ще имаме запаси, които ще стигнат за 3-4 месеца. 

През следващите дни ще осигурим средства, за да продължим да пълним находището с идеята да достигнем максималния капацитет, което ще ни увеличи гаранцията и ще ни удължи този период. В допълнение към това работим по съществуващата връзка с Гърция, в момента това е единственият начин да се осъществи диверсификация на доставките. 

Според енергийния министър Васил Щонов, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране трябва да стане надпартиен орган на пряко подчинение на Народното събрание:

Цената на тока се определя от Държавния енергиен и воден регулатор, който е независим орган. Това, което ние искаме да направим, е дори да повишим независимостта на този орган, да му дадем възможност да стане по-експертен и да му дадем правилните способи, методи, по които те да могат да определят цената.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна