Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смениха шефа на Агенцията по храните в Пловдив

| обновено на 18.08.14 в 12:12

От днес има промени в ръководството на Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив. Досегашният директор д-р Иван Шиков е сменен и на мястото му като временно изпълняващ длъжността е назначен д-р Николай Петков. Заповедта за смяната е на изпълнителния директор на БАБХ проф. Пламен Моллов.

По думите на новия временно изпълняващ длъжността директор в Пловдив д-р Николай Петков в Пловдивска област са предприети всички превантивни мерки срещу болестта "син език". 

В засегнатите селища продължава профилактиката като през почивните дни три машини са обработвали кошарите, животните и торищата. До сряда ще се извършва профилактика в община Хисар, допълни д-р Петков. 

До момента са регистрирани  огнища на "син език" в Карловско, Брезовско и Първомайско като болестта е засегнала само овце и кози. Д-р Петков е категоричен, че до момента няма заразени болни крави.

Той подчерта, че труповете на умрелите животни се извозват навреме, а на трудно достъпните места, където кола не може да стигне, животните се полагат в трупосъбирателни ями. 

Днес са взети още 50 проби от животни и са изпратени за изследване в София. Резултатите се следят ежедневно като кметовете на населените места се информират и при нужда се търси тяхното съдействие, обясни д-р Петков.


190 животни в област Смолян станаха жертва на болестта „син език“. Най- засегната от заболяването е община Баните, където броят на мъртвите животни е 160, следва община Смолян с 22. Първото огнище на болестта е регистрирано в началото на месец юли. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Сава Бозуков заяви, че се прилагат всички мерки за ограничаване на заразата. 
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна