Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва кинофестивалът във Венеция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес се открива 71-ият кинофестивал във Венеция, който ще продължи до 6-ти септември. За първи път председател на журито е композитор – французинът Александър Депла.

В присъствието на президента на Италия Джорджо Наполитано, фестивала ще открие неговата кръстница - италианската актриса Луиза Раниери, след което предстои премиерата на филма "Бърдман" на мексиканския режисьор Алехандро Гонсалес Иняриту. Той е в схемата за голямата награда „Златен лъв”.

За нея се състезават 20 филма от различни краища на света, 19 от които премиерни. Сред тях са и 3 италиански продукции като „Черни души” на режисьора Франческо Мунци, в който се разказва за калабрийската мафия ндрангета, фамилната драма ”Гладни сърца” на Саверио Костанцо и „Баснословният младеж” на Марио Мартоне, в който се представя животът на един от най-големите италиански поети Джакомо Леопарди. В тази посока е „Пазолини” - творбата на американския режисьор Абел Ферара с участието на Уилям Дефо в ролята на италианския поет и режисьор Пиер Паоло Пазолини.

С мистерия е обгърната появата на великата италианска актриса София Лорен. По време на фестивала, тя  трябва да отбележи своя 80-годишен юбилей с прожекцията на реставрираният филм с нейно участие „Един особен ден”.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна