Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризата в Украйна - основна тема на неформалната среща на външните министри на ЕС в Милано

В Милано приключи първа неформална среща на външните министри на ЕС от шестмесечното управление на Съюза от Италия. Обсъдените теми са били конфликтите  в Украйна, Газа, Сирия, Ирак и Либия и нестабилната ситуация по Средиземноморието с последствията от бежанския поток.

На специалната пресконференция върховният представител на външната  политика на ЕС Катрин Аштън заяви, че срещата в Милано е била важна, защото е дала възможност на министрите да погледнат стратегически на засягащите Европа събития и особено място е било отделено на кризата в Украйна:

Всички министри изразиха ясно мнение, че не е нужно военно, а  устойчиво политическо решение, което да гарантира териториалната цялост на тази страна.

Русиятрябва да прекрати военните действия, да сложи край на преминаването на оборудване в  конфликтната зона и да оттегли своите въоръжени сили от Украйна, подчерта Катрин Аштън.

Министърът на външните работи на Италия Федерика Могерини, която по предварителни проучвания е вероятно да наследи Аштън на поста върховен представител на външната  политика на ЕС, каза от своя страна, че  моментът е сложен и същевременно тъжен, защото както никога досега Европа е заобиколена от кризисни ситуации и конфликти. За това е важно, ЕС да заеме решаваща роля за тяхното решаване.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна