Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Смилов: Имаме нужда от трезв поглед за ситуацията около Украйна

Снимка: БГНЕС

България има нужда от трезв анализ на ситуацията около Украйна, коментира в предаването "Нещо повече" политологът Даниел Смилов. Според него действията на правителството са в посока на синхронизиране на визията по въпроса с тази на НАТО.

Дрънкане на оръжие, в смисъл, че НАТО се готви да бъде въвлечена по военен начин в Украйна, не чувам, но все пак трябва да има един трезв и ясен анализ на ситуацията, в която сме в момента. Очевидно е, че Украйна представлява заплаха и по-скоро действията на Русия в Украйна, представляват заплаха за целия регион, за НАТО, чиито членове сме ние, по тази линия, разбира се, и за България. Така че тези процеси, които текат и у нас, и на нивото на НАТО са доста сходни. И те имат два елемента – едното е оценката на ситуацията и според мен тя е еднозначна. Така или иначе ситуацията е тревожна, има заплаха за сигурността и трябва да бъдат взети мерки, така че да бъде гарантирана сигурността както на България, така и на държавите членки на НАТО, така че двете визии трябва да бъдат в синхрон. И общо взето аз и в тази посока виждам действията на правителството и на министър Шаламанов, някак си да синхронизира, да хармонизира двете визии.

За мен това беше изненадващо - реакцията на тези политически партии, които се дефинират като русофили. В крайна сметка реалностите са такива, че ние сме членове на Европейския съюз и сме членове на НАТО, приели сме вече и като конституционни ценности ценностите на тези организации, така че наше основно задължение е да бъдем лоялен член. Не може при всяка една формулировка, която в крайна сметка е обективно оправдана – да кажеш, че поведението на Русия в дадена ситуация представлява заплаха за сигурността, не е някакъв грях, който трябва да предизвика незабавна реакция. В крайна сметка това, от което имаме нужда, е един ясен, трезв, обективен анализ, разбира се, ситуацията не трябва да се ескалира, не трябва да се истеризира в една или друга посока, но това не пречи да назоваваме нещата такива каквито са, дори понякога с цената на известни дипломатически  опасения. Аз мисля дори, че за нашите руски партньори, те повече биха ни уважавали, ако видят, че все пак нашето правителство има ясна и точна представа за нещата, които се случват, а не се опитва да си крие главата в пясъка.

Даниел Смилов заяви, че не е запознат с новата редакция на "Визия 2020", но каза:

Трудно ми е да коментирам посоката, в която е направена ревизията. Единият вариант е, да речем, лингвистично и семантично някои от опасенията да са отстранени, но съдържанието да е останало горе-долу същото. Това според мен би било доста приемливо и или може би дори коректният начин да се поставят нещата. Защото въпросът не е за думи, а за съдържанието. И съдържанието общо взето е това, че с последните действия на Русия в Украйна в нашия регион възникват нови и то сериозни заплахи и ние трябва да вземем някакви мерки, включително в областта на отбраната.

Важно ще бъде също така какво ще се случи на тази среща на НАТО , какви приоритети, какви начини на отговор ще бъдат избрани, защото ситуацията не е никак лека.

Интервюто с Даниел Смилов можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна