Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Старт на международния куклен фест под тепетата

ХХІ  Международен кукленотеатрален фестивал „Двама са малко – трима са много” ще се състои от 3-ти до 7-и септември в Пловдив. В него ще участват 16 трупи, от които 10 от България и 6 от чужбина. По традиция домакините от Кукления театър в Пловдив  ще открият феста с „Грозна приказка”, която всъщност е красива със светлинана  на  душата. 

Свои спектакли ще покажат водещи театри от Варна, София, Бургас и Сливен. Радио Пловдив отваря своето 1-во студио за представлението за най-малките от 0 до 5 години „Жълто” на Центъра за изкуства „За Родопите”. В конкурсната програма ще участват  две трупи от Русия и една от Словения. За първи път ще гостува кукленият театър от Омск с режисьор Сергей Столяров, познат като постановчик на пловдивския спектакъл за Фауст. Ще видим и представление с награди три „Златни маски” на Академичен куклен театър Образцов от Москва. Словенските актьори свирят на духови инструменти в своя спектакъл.

В програмата TheatAir, която се провежда за трети път,  гостуват улични трупи от Италия, Испания, Унгария, и добре познатият български театър на огъня и сенките Fireter, както и т.нар. Жива статуя Ащон Ка. Международно жури ще определи най-добрите, които ще получат статуетката на скулптура Васил Маргаритов, детското жури ще има свои номинации. Всички участници ще получат като подарък картина от изложбата на Елена Калпакчиева, която е във фоайето на кукления театър. 

Бюджетът на „Двама  са малко трима са много” е 70 хиляди лева, от които 25 хиляди са от община Пловдив и 10 хиляди от Министерството на културата. На знакови места в Пловдив ще има малки изрисувани камъчета и игра с Рамка за  снимка. Фестивалът, който е с мото „Приказки на всяка крачка”, ще се закрие с пиесата „Меко казано” на Валери Петров, който беше чест гост на пловдивските кукленици, и който ни напусна 28-и август.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!