Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Панаир на занаятите започва в Етъра

Снимка: БГНЕС

Международен панаир на народните занаяти започва днес в Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра“ край Габрово и ще продължи до неделя.

Повече от 70 майстори от България и от съседни страни ще представят изделия на традиционните занаяти грънчарство, бакърджийство, ножарство, тъкачество и иконопис, разказа директорът на архитектурно-етнографския комплекс доцент Ангел Гоев:

Призът това е сребърната хлопка, която се дава на победителя. Всеки един от състезателите в рамките на три дни да изработи едно към едно зададен предмет, който се пази до последната минута в строга тайна и после компетентно жури определя до каква степен той го е възпроизвел. И второто задължително нещо е той да не произведе нещо, което той сметне за необходимо, за да покаже вече другата степен на своя майсторлък, така че тези година ще бъде грънчарство. 

В програмата на Панаира на народните занаяти ще участват Националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев”, ансамбъл "Родопа” от Смолян и много самодейни състави и изпълнители.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна