Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи с класическата музика на юбилейната "Аполония"

Проф. Минчо Минчев на "Аполония"
Снимка: Аполония

Може би преди 30 години Старят град е имал същия чар, както и днес. Без съмнение е пленявал с възрожденските си къщи, с калдъръмените си улички, смокиновите дървета и с онова мастиленосиньо море, в което изумрудените вълни играят своя спектакъл, в който има цялата гама от емоции – от летаргично спокойствие, през искряща радост, гняв и усещане за неумолима сила.

Мястото и тогава е било вдъхновяващо, неповторимо. Може би гостите на Созопол са били по-малко, а първите художници, музиканти, театрали, кинотворци, хората на словото, дошли на първата "Аполония" едва ли са предполагали,че поставят основите на нещо, което ще се превърне в марка и синоним на артистичен дух.

По повод годишнината има издаден каталог със снимки от тези 3 десетилетия и е много любопитно, дори забавно да се видят същите хора тогава и днес. Създателите на Празниците на изкуствата проф. Димо Димов и Маргарита Димитрова, както и артистите често си спомнят и за зимните издания на Аполония, за пролетните, за академиите, правени в тях и за дискусионните клубове, в които са се говорели неща, които другаде не могат да бъдат споделени и чути.

Както се полага за едно юбилейно издание, събитията бяха повече, отколкото в другите години. В "Алегро виваче" проследяваме някои от най-ярките концерти с класическа музика, чрез репортерските свидетелства на специалния пратеник на Програма "Хоризонт" Татяна Иванова. Чуйте интервюта и документални записи в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна