Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Лавров: Прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва

| обновено на 09.09.14 в 16:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Прекратяването на огъня в Украйна като цяло се спазва, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

Според оценката на Сергей Лавров, въпреки спорадичните инциденти, за които двете страни си отправят взаимни обвинения, обявеното в петък примирие в Югоизточна Украйна по принцип се спазва. Въпреки това Русия е обезпокоена от информациите за прегрупиране на украинските части и струпването на тежки оръжия на отделни места, което може да е подготовка за активни действия:

"Опълченците имат сериозни притеснения по повод появилите се вчера съобщения за концентриране на тежко въоръжение в района на Дебалцево. По всички признаци може да се направи извод, че се подготвя някаква ударна група. Ние информирахме киевските власти за нашето безпокойство, както направиха и опълченците от Луганск и Донецк. Уверяват ни, че нямат никакви планове да провалят примирието, но, както се казва, уверенията се проверяват от практиката."

Лавров добави, че в Москва много внимателно следят обстановката.

Първият руски дипломат се обяви за възможно най-скорошно начало на преговорите за бъдещия статут на Донецка и Луганска област, за което беше постигната договореност в рамките на контактната група. Коментирайки резултатите от срещата на върха на НАТО, Сергей Лавров подчерта, че Алиансът си е поставил като основна цел конфронтацията с Русия, вместо да се бори с международния тероризъм.

По повод обявената от НАТО коалиция за борба с "Ислямска държава", руският министър посочи, че тя няма да е ефективна, защото е основана върху интересите само на една група страни. По думите на Лавров, Русия остава отворена за честен и открит диалог с НАТО по всички важни проблеми от взаимен интерес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна