Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 творби в заключителния етап на 21-вия международен пленер по акварел "Никола Маринов" в Търговище

Снимка: Евтим Петков

Близо петдесет творби са експонирани в заключителната изложба на 21-вия международен пленер по акварел "Никола Маринов" в Търговище. В него взеха участие художници от Финландия, Италия, Китай, Русия и България.

Пленерът се провежда през две години. Има почти половинвековна история и е в памет на родения в Търговище талантлив творец в областта на акварела професор Никола Маринов. Според изкуствоведа Николай Ущавалийски колекцията от акварелни творби на художествената галерия ще се обогати с изключително интересни картини.

Това, което отличава това издание, на първо място, е интересният и широк диапазон на подбора на участниците в него. Също така е намерен един много интересен баланс между различните национални особености, както например винаги се очаква от китайския представител Йи Чи един по-традиционен поглед върху нещата. Знаем какво е отношението на Изтока към и пейзажа, към природата... в противовес с една северна чувствителност, каквато аз  смея да твърдя, че двама от представителите на пленера притежават. Става дума за Маркета Клемола от Финландия и Александър Долосов от Русия, и на трето място една такава чувствителност, каквато е южната, поднесена от представителя на Италия Хуан Парисе.

През следващите няколко месеца специално подбрани творби от акварелни творби на Художествената галерия "Никола Маринов" в Търговище ще гостуват в различни градове на страната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна