Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Производителите на плодове и зеленчуци искат ново разпределение на европейските пари

Снимка: Дарина Григорова

Производителите на плодове и зеленчуци настояха да има ново разпределение на европейските средства за подпомагане на животновъдството, за зеленчукопроизводството и овощарството. Те поискаха Министерството на земеделието да внесе до 10 ноември ново предложение в Европейската комисия. Ако не бъдат предприети действия производителите на плодове и зеленчуци ще  организират протести. 

Производителите на плодове и зеленчуци твърдят, че секторът е по-уязвим и е необходимо да има същото подпомагане както за животновъдите. Те настояха за равностойно разпределение на европейските средства за субсидиране, обвързано с производството. Слави Трифонов - председател на Националния съюз на градинарите:

Тези средства да бъдат разпределени по равно - 82,5 милиона на 82,5 милиона евро.

Секторът на зеленчукопроизводството и овощарството е ощетен, коментира и Тодор Джиков - член на Националната асоциация на картофопроизводителите.

Сектор "Плодове и зеленчуци и картофопроизводство" в планинските и полупланинските райони, които са 30 % от обработваемата земя в България, се занимават именно с плодове, зеленчуци и картофопроизводство. Начинът на разпределение на средствата в момента предрича все повече и повече да ходим да берем малини, ябълки, плодове, зеленчуци и картофи да събираме в европейските държави.

Производителите на плодове и зеленчуци настояха да има по-ефективен контрол, за да бъде намалена нелегалната дейност в бранша, която е 85%. В момента проверките не са достатъчни, коментира Пламен Сапунджиев от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция.

Преди два дни на борсата в тържище "Слатина" имаше масирана проверка от Агенция по храните, която проверяваше чек листовете за лична хигиена на персонала. Ами там като се явите на работа пишете имате ли температура и се подписвате, че нямате.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна