Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава ефективният протест на работниците от мина "Черно море" в Бургас заради неизплатени заплати

| обновено на 18.09.14 в 21:01
Снимка: БГНЕС

Като некомпетентно определиха изказването на министър Васил Щонов стачкуващите за неполучените си заплати миньори от мина "Черно море". Според тях преведените към ТЕЦ "Сливен" пари са пренасочени на друго място.

Миньорите от петъчната смяна заплашиха да влязат в рудника при своите 61 колеги. Засега са в добро здраве, но ситуацията е тежка, коментира председателят на миньорския синдикат към "Подкрепа" Ростислав Радуков:

Колко часа може да издържи един човек под земята? Питайте лекарите, ще ви кажат, предполагам, че около 12 часа и после почва да има проблеми с дробовете. 

Колегата му от КНСБ Чавдар Николашев обвини директно министъра на енергетиката Васил Щонов, който каза, че на 12-и септември към ТЕЦ "Сливен" са преведени към 705 хиляди лева, достатъчни за заплати.

За мина "Черно море" изобщо такава сума няма. Парите са отишли в Мариците. Министърът на енергетиката да заповяда тук да видим къде са парите.

Продължава ефективният протест на 61 миньори в рудник на 300 метра под земята. По-рано протестът прерасна в гражданско неподчинение и миньорите блокираха  за половин час пътя Бургас - Слънчев бряг, в района на Каблешково, при пороен дъжд и за кратко извила се буря. С викове "Боклуци и крадци" близо 100 работници спряха движението на колите и в двете посоки и се образуваха километрични колони от автомобили. Освен протестиращите миньори на пътя бяха спрели багер и трактор, които пречиха на нормалното преминаване на колите. От полицията поискаха документи на двамата шофьори, което предизвика гнева на протестиращите. До сблъсъци с полицаите не се стигна. Миньорите носеха плакати "Безпринципни управници" и "Жалка държава". От полицията твърдят, че протестът е незаконен.

Напрежението в бургаската мина нарасва. Работниците, подкрепяни от двата синдиката, заплашват с гражданско неподчинение. От ръководството на мината са изпратили писмо до министъра на икономиката и енергетиката Васил Щонов и неговия заместник, в което описват кризисната ситуация, при която 41 работници отказват да напуснат рудника. Изпълнителният директор на мината Евгени Николов каза:

Въпреки информацията от решенията на браншовия съвет, проведена на 17-и септември, че от НЕК ще бъде осигурена необходимата сума в размер на 270 хил., до 14 часа днес - 18-и септември, това не се е случило. Възможността протестът да ескалира е изключително висока. Има риск да прерастне в гражданско неподчинение.

Трима спасители и медицински екип следят състоянието на миньорите, които са под земята. Двама работници бяха изведени тази сутрин заради здравословни проблеми. Протестът ще продължи, докато работниците не получат в пълен размер парите, които им дължи предприятието.

Миньорите не са получавали заплатите си от месец юли. Причината е в нерегулярните разплащания в системата на въгледобива.

За спешна намеса от страна на държавата и изплащане на дължимите от НЕК на "Топлофикация Сливен" близо 3 милиона лева, за да бъдат изплатени работните заплати на миньорите от мина "Черно море"  Бургас, настояват ръководствата на КНСБ и на Федерацията на независимите синдикати на миньорите пред служебния министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов, ръководствата на Българския енергиен холдинг и НЕК. Те искат още мениджърите на мината и екипът на минно-спасителната служба да предприемат всички действия, за да се подсигури безопасния престой на миньорите, тъй като продължителното им оставане на 300 метра под земята заради протестните действия представлява огромен риск за здравето и безопасността им.

По повод протеста на миньорите от мина "Черно море" министър Васил Щонов обясни, че "Топлофикация  Сливен" получава достатъчно пари от Националната електрическа компания, за да може да се разплати с мината.

"Топлофикация  Сливен" знае за този проблем. Получили са достатъчно пари и съответно имат достатъчно пари да се разплатят с миньорите. Причината, заради която ръководството на "Топлофикация  Сливен" не може да плати заплатите на миньорите, е нещо, което те трябва да си решат чрез ефективно управление на фирмата. Но на тях са им предоставени повече пари, отколкото средно за страната.

Междувременно двама от протестиращите миньори бяха изведени заради влошено здравословно състояние.

400 са миньорите, които чакат забавените вече трети месец заплати. Към кого е насочен протестът, обясни и председателят на миньорския синдикат към КТ "Подкрепа" Ростислав Радуков:

Протестът е изцяло насочен към държавния орган НЕК, защото той не се разплаща с ТЕЦ-а. ТЕЦ-ът няма как по обратния път да преведе пари на мината, която да плати заплатите на нашите работници. Аз съм един от тях. Заплатите не са плащани за юли и за август.


Лидерът на КНСБ в мина "Черно море" Чавдар Николашев каза в предаването "Преди всички": Няма да излязат, докато не си получат заплатите. Всички дължими суми.

Възможна е промяна в позицията на протестиращите, ако се потвърди информацията за това, че част от заплатите им вече са преведени, каза още Николашев.

Интервюто на Борислава Борисова с Чавдар Николашев можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна