Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българско кисело мляко се състезава в конкурса "Произведено в Америка"

В Ню Йорк върви онлайн гласуване за най-добър продукт на пазара в мегаполиса. Един от състезаващите се продукти е българското кисело мляко "Тримона". То има номинация за кулинарното предаване на Марта Стюърт за оригинални хранителни продукти. Човекът, който прави "Тримона", се казва Атанас Вълев. В интервю за предаването "Хоризонт до обед" той разказа, че пристига в САЩ преди 23 години, като нямал и идея, че ще се занимава с производство на кисело мляко: Беше просто хоби. Като всеки българин, който отива надалеч и се установява да живее в чужбина, си носи родната закваска, за да започне да си прави хубаво българско кисело мляко, което трудно се намира в местните магазини. Сега вече се намира.

"Тримона" идва от Тримонциум – старото име на Пловдив. Просто като символ на пловдивчани, казва Атанас Вълев, който също е от града под тепетата. Обяснява, че най-важното, за да правиш хубаво кисело мляко в Ню Йорк, е да намериш подходящия източник на качествено прясно мляко: От тук нататък идва и тайната на компанията, закваските, които използваме и как те са смесени, самият процес на ферментация.
Фирмата на Атанас Вълев зарежда с кисело мляко една от най-големите вериги за био продукти в САЩ.
Българското кисело мляко е почти неизвестно в Америка, казва още той: За мое учудване, когато започнах да правя промоциите на млякото във веригите магазини, хората поглеждаха и питаха: "Българско кисело мляко? Какво е това? С какво е по-различно от гръцкото?". Точно това е нашата цел сега – да обясним на хората, че България всъщност е призната като люлка на киселото мляко.
Участието в шоуто на Марта Стюърт ще донесе голяма популярност на продукта. Българското кисело мляко може да бъде подкрепено онлайн на сайта на предаването www.marthastewart.com/americanmade.
Всеки, който желае, може да гласува най-много 6 пъти на ден до 13-и октомври. Победителите ще бъдат обявени на 17-и октомври.
Цялото интервю с Атанас Вълев можете да чуете в звуковия файл.

.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна