Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да бъдеш Баща" – кампания, която иска да покаже важната роля на мъжа в семейството

Асоциация "Родители" започва кампания "Да бъдеш Баща". Целта е да се фокусира вниманието на обществото върху важната роля на мъжете в живота на децата и семейството.

Редица международни изследвания показват, че пълноценното участие на двамата родители в живота на децата има безспорни положителни ефекти върху физическото, емоционалното и социалното им развитие.

Близо една година Асоциация "Родители" се подготвя за кампанията. Следващите 3 години ще работят върху изследването на пречките, които институциите и стереотипите поставят пред бащите.

Целта на това интензивно участие на мъжете в живота на детето е създаване на подходяща семейна среда, която благоприятства пълноценното детско развитие. Българската кампания "Да бъдеш Баща" е част от международна кампания, която се провежда в над 20 държави от целия свят, казва координаторът на проекта Деян Петров.

Според него рядко се осъзнава фактът, че мъжете имат огромно влияние върху развитието на децата, защото на преден фокус обикновено е майката: Мъжът и жената, майката и бащата в семейството не са взаимозаменяеми по отношение на детето, тъй като двамата родители влияят по различен начин. Съвсем не е за подценяване ролята, която бащата има в развитието на детето в изключително много направления. Едно от тези направления е нагласата за ненасилие. В почти всички случаи, в които може да бъде наблюдаван ангажиран и грижовен баща, това отрязва всякаква възможност детето да живее в насилствена среда и после самото дете да бъде проводник на насилие. Безспорно образователните успехи на децата в училище зависят много от мотивацията, която бащата успява да придаде на детето, т.е. ако бащата е ангажиран в образованието на детето, то има в пъти по-висока мотивация да се справя и да желае успеха. Някак си този устрем идва преди всичко от мъжкия модел.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна