Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божилов: Няма закон, който да дава в ръцете на регулатора правото да определя цените на електроенергията

Снимка: БГНЕС


Тъжната практика през последните 15 години, която ни доведе до кризата в енергетиката, е, че енергийният регулатор е вся и всьо и там никой няма право да се намесва по никакъв начин, защото той е изключително независим, най-вероятно защото от него нищо не зависи. Това заяви в предаването „Нещо повече“ енергийният експерт от КТ „Подкрепа“ Ангел Божилов.

Регулаторът е създаден, за да бъде подлаган на политически натиск. Този политически натиск е част от самата му същност от самото му създаване до ден днешен. Поради проблемите в сектора вече този факт изплува в общественото пространство, докато само преди 2-3 години той беше част от черната кутия на българската енергетика. Това е същността на нашия регулатор, той никога не е бил независим. /…/ Не е въпросът с колко ще се увеличи цената от 1 октомври тази година. Въпросът е защо през последните 12 години тази цена изобщо е определяна от регулатора. Регулаторът няма законово правомощие да определя цени на електроенергията в България. Той няма такова правомощие по закон. Той може да одобрява едни или други бизнес планове на един или друг лицензиран участник на пазара, но не и да определя цени. Няма закон в България, който да дава в ръцете на регулатора правото да определя цените на електроенергията. По-удобно беше на нашата политическа класа през последните 12 години да хвърли топката в полето на този „независим орган“, за да легитимира през неговите решения един или друг ход в областта на енергетиката, която преразпределя огромни финансови потоци в една или друга посока. Проблемът е, че в регулатора застават хора, които изпълняват поръчки. Докато ние не променим това, ще водим този диспут безкрайно – колко ще струва токът от утре.

Не е важно каква ще бъде цената на тока, важното е на кого я плащаме и защо, категоричен е Божилов. Целият финансов поток в сектор „Електроенергетика“ се преразпределя през НЕК, която е също толкова „политически зависима“, както и въпросния независим регулатор, подчерта той.

Божилов съобщи за декларация на председателя на ДКЕВР, направена пред енергийния борд: Тя ясно ни заяви, че това увеличение е формулирано от стремежа да се генерира в НЕК приход от 200 млн. лв., за да бъдат върнати на ВЕИ-производителите по силата на решение на Върховен административен съд. Това увеличение няма да реши никакъв друг проблем, освен да изпълни решение на ВАС.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени