Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янаки Стоилов: БСП не вижда възможност за участие под каквато и да е форма в управлението

Снимка: БГНЕС

При сегашните обстоятелства БСП не вижда възможност за участие под каквато и да е форма в управлението. Такава би имало, ако резултатът на партията беше по-убедителен, макар тя да е втора политическа сила, каза в предаването "Преди всички" Янаки СтоиловТова би ни дало възможност сравнително равностойно да разговаряме, да поставим нашите изисквания за съдържанието на политиката и да носим съразмерна отговорност. В такъв тип управление е трудно да се мисли, поради резултатите, които се получиха и убедителната преднина, която ГЕРБ има пред всички партии, за такъв тип коалиция.


Стоилов обясни, че по време на кампанията е чувал призиви за обединение между двете най-големи партии ГЕРБ и БСП, за да решат проблемите и да преустановят прекомерното използване на властта от ДПС: Такива гласове не са изолирани, те не трябва да бъдат пренебрегвани. Може би всички, които са очаквали такъв вариант, трябваше да дадат и малко повече подкрепа на БСП, защото иначе бихме влезли в допълваща позиция.

Янаки Стоилов обаче не изключи възможността за водене на диалог между партиите, включително и с ГЕРБ,  по въпроси като задачите от национално значение или как да се организира работата на парламента.

Имаше доста проблеми с преференциалния вот, от който ние трябва да установим колко сме загубили – невалидни гласове, и колко от това е капсулирало нашата кампания. Част от тази преференциална конкуренция не се водеше за привличане на допълнителни избиратели, коментира още Янаки Стоилов.

На въпрос какъв парламент ни очаква, той отговори: Мисля, че ГЕРБ няма да преследва буквален реваншизъм, защото те са принудени да търсят някаква степен на съгласие за формиране на управление, а безспорно най-голямата отговорност за формиране на управление е на партията, получила най-голяма подкрепа. Този парламент е подкрепен от рекордно ниска част от българските граждани, което показва общото доверие към партията и политиката. В него има твърде много партии, за да може той да функционира достатъчно ефективно. Така че това ще са новите проблеми, пред които ще се изправим.

Цялото интервю с Янаки Стоилов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна