Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокопиев: Управление на ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт е най-добрият вариант в момента

Иван Бедров: Свидетели сме на започваща атака срещу преференцията

Снимка: Радио Видин

Недействителните гласове наистина са доста като процент от общите гласове. Ние не знаем колко купени гласове са действителни. Ако ги съберем, сигурно вече общият процент ще се доближи до 10, а може и да го надхвърли. Това представлява много сериозен бъг в избирателните правила. По същество има много голяма сила на купените гласове, което при тази ниска избирателна активност е в състояние да накланя развитието на държавата в една или друга посока. Това коментира в предаването "Неделя 150" Иво Прокопиев – издател. Според него двете посоки, чрез които може да се търси по-устойчиво решение на проблема с честността на гласуването, са допускане на електронно гласуване и евентуално въвеждане на задължително гласуване.

Иво Прокопиев смята, че най-добрият вариант за правителство в момента е ГЕРБ – Реформаторски блок – Патриотичен фронт. Според него е добре да бъде разписано споразумение, което в детайли да посочи ангажиментите на всяка партия и правителството. Той добави обаче, че не трябва да се надценява вероятността такова споразумение да се случи. Прокопиев изтъкна като най-важни две неща – възвръщане на върховенството на закона, което минава през много тежки реформи, както и връщането в пътя на финансовата стабилност.

Преди изборите партиите, които сега се спрягат да участват в някакво коалиционно управление, бяха заели ясна позиция за КТБ – че са против специално законодателство за банката, което означава, че са против използване на пари на данъкоплатците за спасяването й, припомни Прокопиев. Според него банката е неспасяема, но и извън финансовите аргументи за него за обществото е здравословно това да бъде прекратено.

Свидетели сме на започваща атака срещу преференцията, каза журналистът Иван Бедров.

Някои от политическите партии очевидно вече съжаляват, че са дали толкова голяма власт в ръцете на избирателя. Правото на избирателя да посочва преференциално кого да избере от листата е повече власт. Над 1/3 от избирателите се възползваха от тази власт. Победителят на тези избори беше партията на преференцията, повече хора използваха преференция отколкото получи първата политическа сила. За съжаление обаче след това видяхме един звучен шамар от страна на ДПС и ГЕРБ към този вот на избирателя. За мен е доста опасно, когато политически ръководства си присвояват правото да тълкуват вота на избирателя, т.е. автоматично да приемаме, че когато има съвпадение между номера на партията и номера на кандидата, е объркване и трябва да се поправи гласът на избирателя – за мен това е опасна посока. Какво излиза – че всеки, който има лошия късмет номерът му в листата да съвпадне с номера на партията, няма право да се бори за гласа на избирателите. От друга страна, се наблюдава двоен стандарт.

Преди да положи клетва един класиран депутат, законът позволява да се откаже, посочи Бедров и добави: Има нещо несправедливо в това, но има такава процедура. Въпросът е политическият знак, който дават ръководствата на тези партии.

Според него не може да се твърди, че преференцията е сериозна част от недействителните бюлетини.

Цялото интервю на Лили Маринкова с Иво Прокопиев и Иван Бедров чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна