Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Луджев: Не мисля, че някой води сериозни преговори в момента

Снимка: БГНЕС

Според Димитър Луджев, който беше  вицепремиер в коалиционното правителство на Димитър Попов, сегашната ситуация в България е резултат от доста дългата политическа криза през последните 10-12 години.

От модела на либералното общество стигнахме отново до партийно-клиентелския модел. Партиите не са идеологически, а са властови партии. Това е и най-големият порок в днешното общество. За съжаление в нашия Преход взеха връх лошата порода хора - в политиката, в бизнеса, в медиите. А това какви лидери си избира една нация, говори за нейната демократична зрялост.

Реформите са интелектуално упражнение, те изискват капацитет и отдаденост. За съжаление у нас категорията хора, носители на подобен потенциал, бяха отстранени. И се установи особена категория хора, които предпочитат да извършват една проста сделка - власт срещу пари и пари срещу власт.

Не мисля, че някой води сериозни преговори в момента. Това, което ГЕРБ прави е имитация на преговори. Когато се създаде коалиционният кабинет "Попов" основата беше на политическо споразумение, подробно разписана програма за политически и икономически промени. Имаше конкретни и ясни посоки. Сега няма такова нещо. Всички говорят за някакви уж национални приоритети и в крайна сметка те се свеждат до КТБ, енергетика. Същественият проблем на България е необходимостта от нейната модернизация. Категорично нова вълна от реформи, които да стимулират развитието. Всичко това го няма.

За ДПС и ролята му в политиката Луджев каза:

ДПС премина през няколко етапа на развитие, някъде в края на 1992-ра година се показа най-същественото - тяхната амбиция да се превърнат в регулатор на политическия живот на страната. В ръководството на Движението се утвърди една мисъл, че България няма да се оправи, докато те не дойдат на власт. Така от идеята за регулатор те се изкачиха до идеята за присъствие във властта, което постигнаха. 

Чуйте интервюто с Димитър Луджев в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна