Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пороите в Италия взеха три жертви

Снимка: БГНЕС
Не престава лошото време с поройни дъждове над Северна и Централна  Италия. Придошли реки и свлачища взеха до момента 3 жертви.

Генуа пострада отново от проливните дъждове, в резултат преливането на реката Бизанио, чието корито е покрито и циментирано в продължение на 9 км, и край което живеят около 100 000 души. Пороите създадоха големи проблеми и в околностите на Алесандрия, както и на близо 9000 души край Парма, където части на армията са вече в помощ на населението.

В района на Триест, свлачище затрупа жилище, в което загина жена. Две сестри на 65 и 69 годишна възраст, пътуващи с автомобил, станаха жертви на придошлата река Елза в тосканския район Марема.

Нанесените материални щети са огромни. Само за Генуа те са над 300 милиона евро. Общината отмени плащането на данъци от пострадалите граждани, а правителството отдели 95 милиона евро. Помага и църквата, която чрез Италианската
eпископална конференция  отпусна 1 милион евро.

По официални данни, общата стойност на нанесените щети от наводнения, свлачища и земетресения в Италия от 1944 г до 2012-та е над  242 милиарда евро или средно по 3 милиарда и половина годишно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна