Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлий Павлов: Без Реформаторския блок управление не може да се състави

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ и Патриотичният фронт постигнаха съгласие за подписването на общо споразумение за участие в следващо управление на базата на подписана програма. На преговорите в парламента вчера са били обсъждани само приоритетите на ГЕРБ.

В програмата на Патриотичния фронт има доста смущаващи елементи като премахването на ромските гета. Не е ясно как Европа ще погледне на една определено националистическа формация в управлението
, коментира резултатите от вчерашната среща на преговорните екипи Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг. Самият той заяви, че има доста резерви по отношение на бъдещ съюз между ГЕРБ и Патриотичния фронт.

Без Реформаторския блок (РБ) управление не може да се състави, каза още Юлий Павлов:

Аз не знам защо АБВ са изключени от партиите, подкрепящи предишното управление, защото те през цялата минала година бяха част от БСП и подкрепяха това управление. Чисто аритметически, ако не е РБ, а друга политическа сила, нито една от по-малките сама не стига, трябват две от тях. Така че най-естествено остава Реформаторският блок. Но там също има доста проблеми в отношенията с Патриотичния фронт.


Според социолога, ако се гледат програмите, пречка за договорка между РБ и ГЕРБ няма:

Ако реформаторите престанат да поставят цял куп условия, всяко от които само по себе си може да е разумно, но поставянето на толкова много условия от партньор, който е четири пъти по-малък, също поставя определени пречки.

Има много неясноти. Едва ли на втори кръг от преговорите ще се изяснят нещата, смята Павлов.

По думите му представителите на ДСБ се държат по един доста арогантен начин, като се има предвид колко е тяхното влияние и колко депутати имат, коментира социологът:

Реформаторският блок представлява проблем и заради това, че партиите, които са в него, нямат виждания като един политически субект. В Патриотичния фронт това го има и затова преговорите стартираха по-лесно, но са далеч от финализиране. А с Реформаторския блок на практика ще трябва да започнат отново.

Юлий Павлов изключи възможността да се стигне до споразумение с България без цензура.

Цялото интервю с Юлий Павлов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна