Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският фичър „Тампере“ селекциониран за PRIX EUROPA 2014

БНР Новини
Снимка: Даниела Манолова

„Номиниран за PRIX EUROPA 2014“ е изписано на специалното лого, което авторите на всяка програма, преминала успешно предварителната селекция на фестивала PRIX EUROPA 2014 Берлин и включена в състезателната програма, получават заедно с уведомително-поздравително писмо и с разрешението да го използват за всякакви публикации.
Снимка
Впечатляващият брой от 650 радио, телевизионни и онлайн програми от 294 организации от 35 страни кандидатстват за 11-те Награди PRIX EUROPA „Най-добри европейски телевизионни, радио и онлайн продукции на 2014“. През юли и август група от самоотвержени ТВ, радио и онлайн професионалисти слушат и гледат всички получени програми.
Лятото беше ослепително. И вън, и вътре. След много дебати ние вече сме готови да обявим кои програми ще бъдат допуснати до състезанието.

Вашата продукция „Един по-дълъг път до полето на боя, Глава 6:Тампере
е номинирана за PRIX EUROPA 2014 в категорията Radio Documentary. Поздравления!,
пише в официалното си писмо Петер Леонард Браун, дългогодишен президент на най-сериозния състезателен медиен форум в Европа и личност, която всеки телевизионен, радио и онлайн автор в Европа би посочил като свой учител и гуру на креативната медийна действителност.
Тази година ще бъдат присъдени 13 PRIX EUROPA Трофеи. Освен 11-те в категориите за радио, телевизия и онлайн, ще бъде връчена и Наградата за Цялостен Принос (a lifetime achievement award) на изключителна медийна личност, а така също и Наградата за най-добър дебютиращ сценарист.
PRIX EUROPA се организира от коалиция от 28 големи европейски компании и институции, между които Европейския съюз за радио и телевизия EBU и Европейската комисия, която тази година спонсорира 3 от 13-те награди. Домакин е Радио Берлин Бранденбург (Rundfunk Berlin Brandenburg). Президент на фестивала е Roger de Weck, генерален директор на швейцарската корпорация за радио и телевизия SRG SSR.
Всеки PRIX EUROPA трофей е уникално произведение на изкуството. Бронзовата статуетка идва от ателието на холандския художник Антон Хорнвег, казва се „Cabeza del Azote del Laborintico“, вдъхновена е от Критската митология и е знак на почит към нея. Антон Хорнвег е един от вече много малкото скулптори в Европа, които продължават да работят с бронз. Казва, че този метал излъчва много специална топлина и дълбочина. Никой екземляр на трофея не е идентичен с друг.
„Тампере“ e продукция на програма „Христо Ботев“, интернет радио Бинар и Финландското радио YLE с автори: Даниела Манолова, Борислав Евлогиев и Сойла Валкама, продуценти: Паулиана Новакова и Ханну Каристо и звукорежисьори: Кай Рантала и Живко Марев. Това е едната от двете номинации на БНР в приближаващото издание на PRIX EUROPA 2014.
В категорията Актуални предавания/Radio Current Affairs е номинирана програмата „Да предизвикаш Европа: Крайно десните и миграцията в Европа и в България“ – продукция на програма „Хоризонт“ с автор: Ирина Недева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна