Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама призова хората да не се поддават на страха си от ебола

| обновено на 18.10.14 в 14:20
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама посвети седмичното си обръщение към нацията на вируса ебола. Той призова хората да не се поддават на страха си от болестта, а да действат предпазливо и разумно:

Това е сериозно заболяване, но не можем да се поддаваме на истерия и страх. Защото така ще е още по-трудно хората да получат точната информация, от която се нуждаят. Трябва да се водим от науката и да не забравяме основните факти за болестта.

Обама отхвърли идеята за налагане на забрана за пътуване от Западна Африка - епицентърът на епидемията - като подчерта, че подобно ограничение само ще задълбочи кризата.

По-рано координаторът на ООН за ебола Дейвид Набаро защити международните усилия за овладяване на епидемията в Западна Африка. Пред ББС Набаро подчерта, че до края на годината ще бъдат осигурени 4 000 легла за пациенти с ебола, в сравнение с 300 през месец август. Изказването на Набаро бе в отговор на критиките от страна на "Лекари без граници" и доклад на СЗО, които обвиниха агенцията към ООН, че е пропуснала шанса да спре разпространението на болестта.

Организираме изключителна по мащабите си реакция: с огромен брой хора - петдесет медицински екипа в региона. Обучение на хиляди хора, логистични услуги с десетки хеликоптери и превозни средства. Операцията наистина е изключително голяма. Нужни са много средства за осъществяването й, така че е нормално хората да се питат дали ще е успешна.

Светът "губи битката" срещу ебола, заради липсата на глобална солидарност и неосъзнаване на заплахата от епидемията за глобалната икономика, заяви по-рано президентът на Световната банка Джим Йон Ким, цитиран от ДПА. Според него, въпреки огромните усилия, действията във връзка с ебола са силно закъснели. Той се обърна и с призив към западните страни да спрат да мислят само за границите си, а да ангажират още хора и ресурси за борбата с вируса в Западна Африка.

По последни данни на СЗО смъртоносният вирус е отнел живота на 4 546 души,  а заразените са 9 191, в най-засегнатите страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне. Случаи на заразяване бяха регистрирани и в Европа и САЩ.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени