Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти предлагат с по 1% да се увеличат вноските за пенсия и за безработица от 2015-а година

| обновено на 21.10.14 в 15:33
Снимка: БГНЕС


Експертите от Консултативния съвет по пенсионна реформа предлагат максималният размер на осигурителния доход да бъде 8 или 10 пъти минималната заплата. Така ще се повишава и таванът на пенсиите. Социалният министър Йордан Христосков обясни:

Едновременно с това много често се забравя, че когато повишаваме максималния осигурителен доход, се увеличава и размерът на получаваните обезщетения. Така че при краткосрочните обезщетения имаме допълнителен разход от 1,2 млн. лева. За пенсии – тъй като максималната пенсия е 35% от максималния доход, имаме допълнителен разход от 9,2 млн. лева. Какви са рисковете при един рязък скок на максималния осигурителен доход – това е укриване на доходи, висок размер на максималната пенсия, обезщетенията, високи разходи за държавния бюджет.
Експертите предлагат с по 1 процент да се увеличат вноските за пенсия и за безработица от 2015-а или от 2016-а година. А от 2017-а година да се увеличи с 1 процент и вноската за универсалните фондове.
Подобни препоръки се правят не само от експерти в България, но и от международни авторитети и организации, в това число и от такива финансови организации като Световната банка и МВФ, които по принцип поддържат либералната икономика и ниския размер на осигурителните вноски, но те считат, че България е прекрачила онези прагове на поносимост от намалението на осигурителните вноски. 
Мотивите са да нараснат приходите от осигурителни вноски, да намалее дефицитът в бюджета на ДОО и да се получат по-високи пенсии от Универсалния пенсионен фонд в бъдеще.
Няколко са вариантите за повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране с по 4 месеца от догодина до достигане на 63 години за жените и 65 години за мъжете при трета категория труд и впоследствие изравняване между двата пола до 65 години. За втора и трета категория труд се предлага нарастване на възрастта както при трета, без повишаване на стажа. Така през 2029-а година работещи при първа категория ще се пенсионират 8 години по рано, а при втора категория труд – 3 години по-рано спрямо масовата трета категория.
Застъпва се тезата да се криминализира неплащането на осигуровки и глоба от 20 хиляди лева максимум за длъжностни лица, неначислили осигуровки, като давността за неплащане стане 10 години. 
При формулата за пенсиите се предлага да отпаднат трите най добри платени години, натрупани преди 1997-а година, но тогава, когато няма да има ощетени с по-ниски пенсии.
Експертите предлагат и помощ за дълготрайно безработни, на които остават една или 2 години до пенсиониране.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна