Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават разговорите за оздравяване и рекапитализиране на Корпоративна търговска банка

Снимка: БГНЕС
Представители на австрийския фонд "ЕПИК", "Оманския фонд" и "Джеркомп" водят разговори с правителството и с парламентарно представените политически сили за оздравяване и рекапитализиране на Корпоративна търговска банка. Инвеститорите са провели среща с представители на БНБ, като са били категорични, че при преструктурирането на банката трябва да има и държавна помощ. От централната банка съобщават, че инвеститорите трябва да представят доказателства за наличност на средства, с които да бъде капитализирана банката.

От БНБ е поискано съдействие за осигуряване на достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. Към момента в публичното пространство са разпространени единствено резултатите от докладите, според които лошите кредити в банката са над 80 на сто или над 4,2 милиарда лева.

Доколкото БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да бъдат разпространявани без съгласието на одиторите, Централната банка е заявила, че ще бъде оказано съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

До този момент планове за преструктуриране на КТБ не са представени в БНБ, категорични са още от Централната банка. От там са припомнили на инвеститорите, че трябва да представят плановете си в сроковете, установени от закона.

Специалният надзор на КТБ изтича на 20-и ноември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна