Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работодателски и синдикални организации с призив към партиите да изберат стабилно правителство

Политическите партии, представени в 43-тото НС, да изберат стабилно правителство с възможности за провеждане на устойчива политика. За това настояха в отворено писмо до новия парламент и до Министерския съвет националните работодателски и синдикални организации.

В предаването "Нещо повече" Цветан Симеонов – председател на Българската търговско-промишлена палата, коментира:

Бихме желали не спешно да се правят някакви планове за работа на правителството, а ние си направихме труда да направим такива предложения, които да бъдат приемливи за едни стоящи на двата полюса социални партньори. По този начин демонстрираме, че консенсусът е възможен даже в такива случаи, в името на функционирането на българската политическа и икономическа среда е възможно с известни компромиси. Постарахме се това да бъде един кратък материал с принципни въпроси, които ние считаме, че не биха били особен компромис за политическите сили да станат основа за работа на едно правителство. Постарахме се да не са разнопосочни исканията и неосъществими. Бюджетен дефицит до 3%, заради това най-малкото е, че ние настояваме за незабавно присъединяване към Европейския банков съюз и възможно най-скорошно влизане в ЕRМ и еврозоната.

Настояваме и за предприемане на превантивни мерки за гарантиране на енергийната сигурност и стабилност на страната, каза още Симеонов.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" добави:

Съзнаваме в каква ситуация се намираме и че трябва да се вършат неща, които са в угода на всички, пък по-нататък ще търсим различията си. Това обръщение е на всички 6 организации мнението какво трябва да се прави. Вътре има мерки, които са ориентирани по-скоро към работещите, но по същия начин има и такива, които са ориентирани по-скоро към работодателите. Тези мерки са плод на пълно съгласие между 6-те организации. Всяка организация имаше право на вето на всяко предложение. Това обръщение е пълен консенсус.

Настоява се още да бъде запазен съществуващият режим за пенсиониране на индустриалните категорийни работници до намирането на трайно решение.

Цялото интервю на Емилия Антова с Цветан Симеонов и Димитър Манолов чуйте от звуковите файлове.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна