Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Необходими са 1 млрд. евро за спасяване на сирийските бежанци през зимата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

1 млрд. евро са нужни незабавно, за да се спасят бежанците  от сирийската криза и да не се допусне смъртта им през зимата. Това стана ясно на международната конференция, посветена на бежанците от Сирия, която се проведе днес в Берлин.

Това е кризата на века и трябва да действаме, заяви преди откриването й канцлерът Ангела Меркел.

Представители на 40 държави и всички важни международни организации се събраха в Берлин, за да обсъдят кризата с бежанците от Близкия Изток. Заради войната в Сирия в момента бежанци са 70 000 новородени, които са видели бял свят по време на бягството на майките им.

Размерът и сложността на тази криза са без аналог в историята. Не става дума само за бежанци, а за прогонени хора, оставени без родина, става дума и за сериозни проблеми на страните, които са длъжни да ги приемат, заяви регионалният директор на УНИЦЕФ за Средния Изток Мария Калвис.

Германският министър на развитието Герд Мюлер, който се завърна наскоро от Северен Ирак, потвърди думите й. Ако не действаме веднага, тази зима ще има много смърт, каза той.

Само в Ливан досега са избягали 1,3 милиона души от Сирия. Това е все едно Германия да приеме 20 милиона бежанци, посочиха експертите.

За да се помогне по някакъв начин на държавите, които приемат бежанци, ЕС трябва да отпусне поне 1 милиард евро. Необходимо е да се назначи и извънреден европейски комисар, който да координира помощта.

Не бива да свикваме с катастрофите и да допускаме те да ни оставят безразлични, каза Герд Мюлер.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна