Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Вълчев: Трябва да уважим аргументите на Патриотичния фронт

Снимка: БГНЕС

Проф. Даниел Вълчев, член на Движение "България на гражданите", коментира в предаването "12+3" преговорния процес за съставяне на правителство:

Ако Патриотичният фронт отказват участие в коалиционно управление, то трябва да се избира между две относително прости неща – или да се участва в управление с ГЕРБ с всички рискове, които това носи, тъй като няма да има ясна парламентарна подкрепа или да се откаже участие в такова правителство. /…/ Ще се опитаме да видим какъв е общественият интерес или ще потърсим нашия партиен интерес. Нашият партиен интерес вероятно е да не участваме, но общественият интерес е България да има правителство час по-скоро. 

Даниел Вълчев заяви, че има неотложни проблеми в държавата и всеки трябва да преглътне личното си его и дори да не му е приятно, трябва да направи следващата крачка.

Той отхвърли опасенията, че плаващо мнозинство в Народното събрание може да се постигне само с безусловната подкрепа на ДПС:

Тази подкрепа може да бъде постигната много лесно с подкрепата на патриотичните формации, АБВ, "България без цензура". При определени случаи, защо не с БСП?!

Даниел Вълчев прогнозира какво ще се случи по време на срещата с Патриотичния фронт, за която анонсира един от лидерите в Реформаторския блок – Радан Кънев

Патриотичният фронт имат своите основания и те са напълно разбираеми. Този тип формации, разчитащи на такъв тип електорат, са силни, когато са в опозиция. Те не са силни, когато са в управлението. И с голяма степен на вероятност това можеше да се предскаже. Така че и тристранна, и четиристранна среща да има, едва ли тяхната позиция ще бъде променена. 

От Патриотичния фронт категорично заявиха, че няма да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според Вълчев аргументите на Патриотичния фронт трябва да бъдат уважени.

Позицията на Реформаторския блок е, че бихме предпочели участие в едно по-ясно структурирано управление с достатъчна парламентарна подкрепа, каза още той.

Цялото интервю с проф. Даниел Вълчев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна