Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ преотвори емисия две и половина годишни ДЦК при доста висока доходност и относително приличен интерес

Вчера Министерството на финансите преотвори за четвърти път емисията две и половина годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирана на 26-и март 2014-а година и с падеж 26-и септември 2016-а година.

Резултатите от проведения на 3-ти ноември 2014-а година аукцион показват, че финансовото министерство е успяло да пласира две и половина годишни ДЦК на стойност 55 млн. лева, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е 1,82% над постигната осреднена доходност при емитирането на аналогичен дълг в края на август и доста над доходността при първоначалното емитиране на този тип книжа през март 2014-а година.

На последния аукцион за емитиране на тези дългови книжа на 26-и август бяха продадени ДЦК за 50 млн. лева при среднопретеглена доходност от 1,51%, докато на първия аукцион за емитиране на този тип книжа на 26-и март бяха пласирани ДЦК за 50 млн. лева при среднопретеглена доходност от едва 1,07 процентни пункта (най-ниска стойност в този матуритетен сегмент от 2012-а година).

Вчерашното преотваряне на емисията на тези средносрочни държавни ценни книжа премина при относително приличен интерес от страна на инвеститорите, като общият размер на подадените поръчки достигна 112,5 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,05 пункта.

На последния аукцион за емитиране на този тип книжа в края на август обаче беше постигнат коефициент на покритие от 3,22 пункта (доста над вчерашните 2,05 пункта), докато на първия аукцион за емитиране на този тип книжа през март 2014-а година беше отчетен коефициент на покритие от цели 4,73 пункта.

Резултатите от проведения вчера аукцион са най-слабите за този тип книжа от март насам. Това не представлява голяма изненада на фона на политическата криза и продължаващите трудни преговори за съставяне на новото българско правителство.

Според Министерството на финансите най-голямо количество от две и половина годишните ДЦК придобиха банките – 73,42%, следвани от пенсионните фондове – 16,58%, застрахователните дружества – 6,36% и гаранционните фондове – 3,64 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна