Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализаторите: Новото правителство е продукт на политически компромиси

Снимка: БГНЕС

Свидетели сме на нещо безпрецедентно, защото избраното правителство е на много широкият политически компромис, коментира в предаването „12+3“ политологът Кирил Аврамов:

Опасността за управлението няма да се появи отвътре, от парламента, видяхме каква подкрепа получи премиера – по-голяма, отколкото той е очаквал. От друга страна, цената на компромиса е доста висока и аз я виждам в самата структура на разпределение на изпълнителната власт, а именно безпрецедентният брой ресори, които трябва да удовлетворят желанията на многото претенденти и играчи. Проблемите биха дошли от социално-икономическата обстановка, в която се намираме в момента и желанието и способността на хората, които се натовариха с тежката задача да ги решават. От начина, по който се справят, ще зависи продължителността и стабилността на тази конструкция.

Социологът доц. Иво Христов заяви, че новото правителство е поставено на тънък лед от самото начало. По думите му то е продукт на безпринципни компромиси от различни политически групи.

Доц. Христов коментира, че има тектонични линии, по които ще се състои провала на кабинета „Борисов“:

На Реформаторския блок са дадени най-тежките министерства – здравеопазване, икономика, все ресори, в които трябва да се правят крайно тежки реформи, а от друга страна тези ресори не разполагат със средства. Парите ги държи ГЕРБ, а тези, които трябва да правят реформи, нямат пари. Следователно първият субект, който ще изгърми в този кабинет, ще бъдат една значителна част от министрите от т.нар. "Реформаторски блок". Второ, това правителство изцяло зависи от Патриотичния фронт. Аз се съмнявам, че Реформаторският блок и Патриотичният фронт непрекъснато ще осигуряват тази подкрепа. Така че на дъното на добрата воля на това правителство стои ДПС.

Според доц. Иво Христов АБВ ще загуби от участието си във властта в дългосрочна перспектива.

Той е на мнение, че новото правителство ще изкара до местните избори. Възможни са и персонални промени още през зимата.

Разговорите с Кирил Аврамов и доц. Иво Христов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени