Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Чавдарова: Финансова децентрализация е общините да работят независимо от промените на национално равнище

Снимка: БГНЕС

Финансовата децентрализация означава и това общините да могат да работят независимо от всякакви промени на национално равнище, каза изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Гинка Чавдарова в интервю за предаването "Преди всички".

Индикации за финансова децентрализация има при започването на управление на всяко едно правителство, дори и сега, но когато започне реално самото управление, това не се случва, обясни Чавдарова: Мисля, че наистина хората, които реално следят на практика живота на място във всяко градче или населено място, вече са все по-наясно, че не може фиктивно да възлагаш на книга някакви отговорности, хората да очакват тяхното изпълнение, а в същото време да държиш ресурсите и цялата регулация за тези правомощия на едно място и когато му дойде време, и дали изобщо идва това време, да осигуряваш тези ресурси.

Друг ключов въпрос на общините е усвояването на европейските средства: И със служебното правителство се извърши огромен по обем работа. Подготвен е един първи вариант на Закон за управление на евросредствата, който да даде една стабилна рамка, прозрачни и ясни правила и по-опростени процедури. Искаме да продължи работата по този законопроект, да се финализира. Няма някакви сложности, нещо, което да се каже, че ще изисква голям ресурс.

Националното сдружение на общините е изпратило на премиера проект за споразумение с правителството, но няма да го подпише, ако не бъде гарантирано изпълнението на двете основни искания - за финансова децентрализация и за прозрачно разпределение на еврофондовете, заяви Чавдарова.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Гинка Чавдарова чуйте от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна