Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Божилов: Задължително трябва да се увеличат средствата за капиталови разходи на Българската армия

Снимка: БГНЕС

Въпросът е защо трябва да модернизираме военните си сили и отговорът е много прост – защото ние сме изправени в една нова ситуация за сигурност имаме нови рискове и заплахи, поради което трябва да бъдем адекватни на това, защото отговорността на държавата е да се справи. От друга страна, въоръжението, техниката на Българската армия, за съжаление, вече са на границата на възможността да бъдат използвани, така че това са въпроси, които ще стоят на дневен ред, каза председателят на Софийския форум за сигурност Йордан Божилов в интервю за предаването "Преди всички". Той коментира това във връзка с предстоящата днес годишната конференция за сигурността организирана от Форума и Българската академия на науките.

Аз бих поставил акцента върху това не колко да се харчи, а как да се харчи, за да се използват тези минимални ресурси по най-добрия начин. Бюджетът на въоръжените сили е около 1 млрд. годишно. Големият проблем е, че може би около 80% отиват за издръжка. Много е нисък разходът за т.нар. "капиталови разходи". Това е именно нещото, което създава новия потенциал на Българската армия. Задължително трябва да се увеличи този процент. Как ще стане това, е въпрос на разчети. Обществото трябва да е наясно за какво се харчат тези пари, да е убедено, че тези пари се харчат целесъобразно и законосъобразно, беше категоричен Божилов.

Според него в днешната ситуация на сигурност трябва да се мисли стратегически и преминаването към нов тип самолети за армията е неизбежно: Ние не можем да си позволим да имаме зависимост в една сфера като Военновъздушните сили от страна, която е извън рамките на НАТО и ЕС.

Божилов обясни, че има направени разчети и визия за начина, по който трябва да се премине към използването на нови самолети от ВВС, но решение от Министерски съвет все още не е взето: То ще бъде взето на базата на военната експертиза, на базата на финансовите възможности и естествено трябва да се търсят механизми на сътрудничество, за да вземем тези самолети на една политическа цена. Ясно е, че България не може да си позволи сама да изгради нова платформа на ВВС.

Една от основните теми на днешната среща по сигурността са въпросите на регионалната сигурност: Ще дискутираме въпросите какво е необходимо и какво трябва да се направи. Ще дискутираме въпросите с Близкия изток, развитието на ситуацията там. Ще говорим за политиките на НАТО, на ЕС, но ще засегнем въпросите като ебола, тероризма, кибертероризма и ще говорим за способностите.

Божилов смята, че всички страни в ЕС са били неподготвени при възникването на ситуацията в Украйна: Трябва да се направят анализи и да се вземат решения в каква посока да се върви за развитието на въоръжените сили, за новите хибридни войни, за които става въпрос, за информационната война. Това са неща, които предстоят.

Цялото интервю на Борислава Борисова с Йордан Божилов чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна