Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Г. Табаков: Все още финансовата система е стабилна, но има много големи рискове

Все още българската финансова система е стабилна, но има много големи рискове. Това заяви в предаването "Нещо повече" Георги Табаков от Българския икономически форум.

Рисковете се намират в публичния сектор. Виждаме каква голяма дупка остава в държавния бюджет. Не трябва да свикваме с тези големи бюджетни дефицити. Има големи проблеми в енергетиката, в здравеопазването и в пенсионната система. Това са и нещата, които ние сме поставили на масата за дискусия в рамките на форума, който предстои през декември. Смятаме, че тези големи системи, тяхното балансиране и запазване в тези рамки, които са поносими не само от гледна точка на ЕС – дали ще започне една или друга процедура, според мен няма чак толкова голямо значение, но тяхното балансиране в поносими рамки с дефицити е много важно за икономиката на страната.

Съдебната система не генерира финансови дефицити, но тя генерира един постоянен системен риск за чуждите инвеститори, както и за българските инвеститори. Ако българските инвеститори обаче са свикнали по един или друг начин да търсят политическа закрила, то чуждите инвеститори бягат от тези неща. На тях това не им е много по вкуса. Не обичат много страните, в които нещата се случват под масата, особено ако това са страни от ЕС. Такива практики нямат място в нормалните страни, които се развиват, и то по една много важна икономическа причина – подобен вид практики пречат на реалната конкуренция, изкривяват изключително много пазара и от това всички губят, включително губят и тези, които взимат в един момент.

Табаков изтъкна, че най-големият генератор и причина за голямата междуфирмена задлъжнялост е държавата, общините. Проблемът е, че и общините в много голяма степен зависят от централната власт, добави той.

Всичко е в наши ръце. Трябва да се направи абсолютно всичко, така че да се насърчи колкото се може повече българският износ, което означава да се насърчи производството на това, което се изнася, да се облекчат условията на правене на бизнес в България и държавата да се оттегли оттам, където не й е мястото, така че да могат да влязат свежи инвестиции в страната.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Георги Табаков чуйте от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна