Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иван Стайков: Активният начин на живот има важно значение за превенцията на мозъчния инсулт

Бързата и адекватна реакция на близките при инсулт дава време на невролозите, за да лекуват, а за болния е шанс да има минимални последствия.

Колкото по-бързо се реагира при мозъчен инсулт, толкова по-големи шансове има пациентът да излезе без инвалидизация., каза в предаването "Хоризонт до обед" началникът на Клиниката по неврология в Болница "Токуда" доц. Иван Стайков:

Времето, с което разполагаме сега, в световен мащаб, е 4 часа и половина, в което ние бихме могли да включим най-високо специализирано лечение, да ограничим зоната на умиране на неврони и пациентът да излезе без неврологичен дефект.

Той посочи, че България е на трето място в Европа по честота на мозъчните инсулти.

Според доц. Стайков съществуват изменяеми рискови фактори, върху които може да се въздейства чрез превенция. Такива са високото кръвно налягане, захарния диабет, различни промени в кръвоносните съдове.

Активният начин на живот има много важно значение за превенцията на мозъчния инсулт, каза неврологът.

Той обяви, че на 20-и, 21-ви, 27-и и 28-и ноември в Клиниката по неврология в Болница "Токуда" ще бъдат организирани безплатни профилактични прегледи. Необходимо е предварително записване на тел. 02/403 40 00 и 403 49 11.

Цялото интервю с доц. Иван Стайков можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна