Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Трето поред правителство отказва да намали разходите

Снимка: Таня Харизанова

Икономистът Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията призова към свиване на разходите, за да се спре постоянното нарастване на дълговете на страната.

Това, което наблюдаваме последните две години, със сегашната актуализация на бюджета също, никой не говори за такива спестявания. Не виждаме в медиите нищо за обявените ужасни обществени поръчки. Това, което виждаме, е, че наистина парите не стигат. Знаеше се отдавна, че ще се наложи актуализация на бюджета. Въпреки това разходите не бяха намалени. Вече трето правителство поред отказва упорито да влезе в услуга на данъкоплатците. В същото време виждаме много сериозни провали на държавни институции, същите, които настояват да получават повече средства в сравнение с минали години. Въпросът, който всеки данъкоплатец започва да си задава, е защо плащам тези средства? Ако погледнем ДДС, той си е доста висок. Трябва да се запитаме къде са ограниченията. В началото на кризата в САЩ правителството оряза сериозно щата в много ведомства, така постъпи и Европейската комисия, оряза и бюджета. При нас говорим за едно продължаващо харчене, което по никакъв начин не се връзва с това, че институциите не си вършат работа. От тази гледна точка, за мен това, което липсва в целия дискурс по актуализацията на бюджета, и несъмнено трудните задачи, които стоят пред правителството, е именно тази в крайна сметка как да се намали тази зееща дупка на дефицит и съответно на по-големи дългове в бъдеще. За последните десет години се върви по инерция към увеличаване на задлъжнялостта, което е най-прекият път към загуба на суверенитет.

Руслан Стефанов предупреди, че трябва да се работи да не се допуска отново такъв случай като този с КТБ.

Откакто правителството встъпи в длъжност, отново изплуваха фенките на всички огромни проекти с огромни дефицити като проекта "Белене". Това са милионите, които всекидневно изтичат. Трябва да се погледне и защо толкова милиони от държавните средства останаха в КТБ. Ако погледнем разходите на бюджета, те са по-високи от миналата година! Несъмнено, със сигурност, има много възможности да се ограничат много обществени поръчки, които са нецелесъобразни в този момент!

Интервюто на Емилия Антова с Руслан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна