Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ преотвори емисия дългосрочни ДЦК при по-висока доходност, но и при доста добър интерес

Министерството на финансите (МФ) на България преотвори емисия на десет и половина годишни държавни ценни книжа (ДЦК), емитирани на 15-и януари 2014-а година с падеж на 15-и юли 2024-та година.

Резултатите от проведения на 17-и ноември 2014-а година аукцион показват, че финансовото министерство е успяло да пласира дългосрочни ДЦК на стойност 60 млн. лева, като постигнатата среднопретеглена годишна доходност е от 3,62% процента доста над историческата най-ниската стойност в този матуритетен сегмент при емитирането на аналогичен дълг през септември (на 15-и септември).

На последния аукцион за емитиране на този тип книжа преди месец (на 20-и октомври) бяха продадени ДЦК за 55 млн. лева при среднопретеглена доходност от 3,50%, докато на предходния аналогичен аукцион, проведен на 15-ти септември, беше постигната доходност от едва 3,12% (рекордно историческо дъно на годишната лихва за 10,5-годишни ДЦК). Трябва обаче да се има предвид, че на първия аукцион за емитиране на този тип книжа в началото на годината (на 15-и януари) бяха продадени ДЦК за 50 млн. лева при среднопретеглена доходност от цели 3,74 процента над постигната вчера доходност от 3,62%.

Вчерашното преотваряне на емисията на тези дългосрочни държавни ценни книжа премина при много добър интерес от страна на инвеститорите, като общият размер на подадените поръчки достигна 139,62 млн. лева, което съответства на коефициент на покритие от 2,33 пункта. За сравнение, последният аукцион за емитиране на този тип книжа преди месец (на 20-и октомври) премина при много слаб интерес, като беше постигнат коефициент на покритие от едва 1,43%, докато на първия аукцион за емитиране на този тип книжа в началото на годината (на 15-и януари) беше отчетен коефициент на покритие от 1,89 пункта.

Това означава, че резултатите от проведения вчера аукцион изглеждат относително добри с оглед доста силния инвеститорски интерес.

Според Министерството на финансите най-голямо количество от 10,5-годишните ДЦК придобиха банките – 60,55%, следвани от пенсионните фондове – 33,33% и застрахователните дружества – 0,62%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени