Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в Бургас заради агресия в клас (ВИДЕО)

| обновено на 02.10.24 в 10:57

В Бургас родители протестираха заради агресия в клас. Втора седмица децата им не посещават училище заради проблемен ученик. Действията им подкрепят и учителите.

Случаят е от трети В клас на бургаското училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Проблемът е от миналата учебна година, когато ученикът е прехвърлен от друго училище, но в началото на тази ескалира. Твърди се, че детето е агресивно, посяга на съученици и учители. И днес се стигна до напрежение между родителите и взаимни упреци:

"Цялото училище е срещу вас. Моят син сънува кошмари. Ние това няма да го допуснем. Да чакаме инцидент ли да стане? Вие сте проблемът, не детето, то е дете!"


Майката на детето Зорка Иванова твърди, че то е жертва на предубедено отношение и спрямо него също има агресия:

"Идва тази настройка, защото родителите ми били проучили детето, то било сменяло училища и нямало да допуснат това детенце да се обучава. Детето, уточнявам, няма СОП, абсолютно адекватен е, умен е."


Детето идва от училище в комплекс "Меден рудник" и е насочено от РУО към "Св. Св. Кирил и Методий". 

След инцидент със забиване на молив зад ухото на съученик момчето е преместено от един клас в друг. С него е работил училищния психолог. Известно време е било на индивидуално обучение, след което се връща в клас. Последват серия срещи със социалните служби. Три месеца детето е придружавано в час от психолог, разказа заместник-директорът на училището Кремена Николова. Две години полагаме всички възможни усилия да го приобщим. Изчерпали сме всички възможни процедури, без резултат. Законът за предучилищното и училищно образование ни връзва ръцете, категорична е тя:

"Агресията е вербална и физическа. Липсата на законоустановени норми, които ние да използваме за справяне с агресивен ученик от начален етап. Мерките не дават резултат, най-вече защото родителите не съдействат, отхвърлят всичко, което училището предложи. Не се съобразяват с дадените предписания. Ние сме тук, за да си защитим правото на труд в нормална среда и правото да предоставяме качествено образование на децата."


В момента проблемен ученик може да бъде местен от клас в клас, но не и в друго училище без съгласието на родителите му. За случая е сигнализирано Регионалното управление на образованието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени