Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското училище в Будапеща е домакин на фестивала "Аз съм българче"

Какво е да учиш българския като свой майчин език в чужбина. В края на тази седмица българското училище за роден език в Будапеща ще стане домакин на 6 -ия фестивал на българите по света, посветен на изучаването и съхраняването  на българския език " Аз съм българче". Фестивалът се организира от 2009-а година, по инициатива на асоциация "Т.А.Н.Г.Р.А " от Испания. Деана Иванова от Асоциацията разказа в предаването "Хоризонт до обед", че са били вдъхновени от фестивал във Венеция.

Пожелах си да направим това за българските деца, пръснати по света, и да ги мотивираме да съхраняват и малкото българско, останало у тях. Това е и най-голямата цел на този фестивал. Бяхме подкрепяни от мадридската община, после подадоха ръка и други наши организации. Идеята е и НПО, които са пръснати по цял свят и работят по една кауза, да имат възможност да участват. Където и да отиде, фестивалът приема облика на домакина. Тази година новото е, че ще има и работна среща на учителите. Нашите дипломати също помагат много. За да тръгне и в Мадрид, имахме голяма подкрепа от посолството.

Асоциация Т.А.Н.Г.Р.А  - тоналност, арт и път към реализиране на дейности, това е абривиатурата на асоциацията от първите букви на думи на испански език, разказа Иванова.


Светла Кьосева е директор от Българското училище за роден език в Будапеща, Унгария. Българското училище в Будапеща има една вече почти 100-годишна история. Към него проявяват интерес хора вече трето и четвърто поколение. От друга страна, българската общност има статут на малцинство. Българското училище в Будапеща е част от унгарската образователна система и се финансира от унгарската държава, каза Кьосева.

Чуйте от звуковите файлове разговорите с Деана Иванова и Светла Кьосева, а също и интервюто на Нина Цанева с Людмила Шнайдер от Германия и с директорката на българското училище в Женева Лора Рашкова. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна