Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френска музика в звукозаписния дебют на Лили Богданова

Предаването "Алегро виваче" представя ексклузивно и преди официалното му представяне пред българската публика дебютния албум на младата пианистка Лили Богданова със заглавие „Момичето с ленените коси“.  Дискът включва френска музика, а името е заимствано от цикъла "Прелюди" (Първа тетрадка) на Клод Дебюси. Освен тези 12 клавирни миниатюри в диска може да се чуе и цикълът "Прелюд, хорал и фуга" от Цезар Франк.
 

Въпреки на пръв поглед съществуващата френска връзка всъщност двамата автори са смятани за противоположности в историята ва френската музика от края на XIX и началото на XX век – неслучайно се приема, че Цезар Франк е типичен представител на „старата школа“ във френския романтизъм, докато Клод Дебюси е от „прогресивните сили“ на прага между две столетия, когато импресионизмът завладява изкуството.

За записите на албума Лили Богданова и нейният екип избират Виена.

Пианистката, която в момента е студентка в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на проф. Борислава Танева, ще представи новия си компактдиск „Момичето с ленените коси“ на 24-ти ноември от 19 часа в камерната зала "България". В концерта ще звучи музика от Дебюси, Равел и Франк, със специалното участие на виолончелиста Атанас Кръстев.

Чуйте повече за реализацията на проекта в интервюто с Лили Богданова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна